Egen trädgårdsodling hjälper miljön

När vi åker till mataffären och köper en påse morötter så tänker vi ofta inte på vad vi då bidrar till när det gäller miljön. Vad för slags ämnen har använts vid odlingen av de morötterna och hur påverkade de miljön? Hur fraktades morötterna till just din mataffär? Hur påverkade den frakten miljön? Tog du bilen för att köpa morötterna? Exakt hur mycket har vår miljö påverkats för att du ska kunna äta morötterna i den påsen hemma? Det är stora frågor och inte lätt att få svar på. Vi tänker alla på miljön och på vilka sätt vi kan bidra. Ett sätt är att börja odla mer hemma! Och visst smakar hemmaodlade morötter betydligt bättre än köpta på påse?

Odla egen mat i trädgården

När du funderar på vad du ska börja odla hemma i din trädgård så utgå först ifrån hur stor din trädgård är och vad du oftast äter mest av. Om du funderar över vad som fungerar bäst att odla i just en svensk trädgård så är det mycket mer än du tror. Morötter och potatis är kanske det vi tänker på först men svenskt klimat passar också alldeles utmärkt för att odla andra rotsaker, baljväxter, bladgrönsaker, kålväxter, majs, pumpa, tomater, gurkväxter, sallader och paprika. För att bara nämna några. Bär och frukter är också något som passar utmärkt att odla i Sverige.

Har du en liten trädgård så är det en bra ide att plantera små fruktträd som häckar och att plantera i krukor och lådor. Vid en stor trädgård så går det fint att satsa stort och dela upp i sektioner. Kanske även skaffa ett växthus för att även odla under vintermånaderna. Om du är helt nybörjare på odling och bara vill testa lite i början så kan det vara lättast att börja med potatis, sockerärtor, brytbönor, sallat och dill. Att odla i din trädgård är också perfekt för dig som vill satsa på ekologisk mat så mycket som möjligt i vardagen.

Odla inomhus

Det finns fler sätt att odla hemma inomhus än du kanske kan tro. Du kan satsa på väggodling och odlingsstationer med olika växtbelysning. Det finns även små växthus i plast anpassade för inomhusbruk. Kålrötter, sallat och örter är perfekta för inomhusodling. Tomater är en klassiker och fungerar ännu bättre på balkongen. Annat som går fint att odla inomhus är paprika, avokado och ananas. Kom ihåg att använda en jord som är näringsrik och porös och för ännu bättre resultat kan du prova att täcka fröerna med vermikulit. Använd lagom med vatten, det ska inte dränkas men inte heller torka ut. Använd gärna sprayflaska för att komplettera med vatten så ofta som det behövs.

bloggie