Bygga hemma är hållbart

De allra flesta människor mår bra av att arbeta med händerna. Det kan fungera terapeutiskt i många fall och få en att tänka på annat när man behöver det som mest. Samtidigt är det roligt, spännande och ökar självförtroendet. Sist men inte minst är det även hållbart. Det är viktigt att alla tar steg för att påverka miljön i positiv riktning och att bygga själv istället för att handla är i de allra flesta fall mycket mer hållbart. Du kan handla allt material som du behöver på byggmax och om det är första gången du försöker dig på att bygga något själv kan du vara i behov av en del verktyg.

Du bör börja med något enklare första gången du bygger. Kanske har du en trädgård där du planerar att odla mängder med blommor? Då kan du börja med att bygga en egen blomsterbädd. Det finns mycket att tänka på första gången man provar på att bygga. När du har kommit igång och lärt dig grunderna kommer du att kunna skapa näst intill vad som helst, dessutom är allt det som du skapar unikt och du kan välja att använda dig av mer hållbara material.

Självklart varierar det en hel del hur hållbara och miljövänliga materialen är. Fördelen är dock att när du har lärt dig grunderna inom att bygga kommer du även att våga ge dig på att reparera saker som går sönder. Detta leder till att du inte behöver köpa nytt lika ofta. Du kanske inte kan bygga allt på egen hand, men alla små steg man tar för miljön är bra. Dessutom är det roligt. Det finns ingen som föds till snickare och det krävs att man tar fram sin kreativa sida när det är dags att bygga något. Efter ett tag kommer du att uppleva att det kommer av sig själv, även om du inte är född till snickare innebär detta inte att du inte kan utvecklas.

Det kan till och med bli ett familjeprojekt som du gör tillsammans med dina barn, samtidigt kan du förklara för dem varför det är viktigt att man ser till att ha miljön i åtanke i allt man gör. Välj färg som är bra för miljön och som inte innehåller skadliga gifter när ni målar sakerna och visa hur mycket arbete det ligger bakom varje sak. Det kan lära dina barn inte bara att vara miljövänliga genom livet och satsa på mer hållbara alternativ, utan även att värdera saker på ett annat sätt. När man vill respektera miljön är det viktigt att man ser till att dra ned på konsumtionen. När man är i behov av något är det nästan alltid ett bättre alternativ att skapa det själv.

bloggie