Fem sätt att hjälpa miljön

Alla vill väl göra så gott man kan för att hjälpa miljön på olika sätt, men ibland kan det kännas övermäktigt att på individnivå försöka ändra på något. Som det gamla talesättet säger, så kan inte alla göra allt, men alla kan göra något. Precis så bör man tänka när det kommer till miljöfrågan och vad du gör spelar därför större roll än vad du tror, trots att det du gör kanske inte känns som en stor förändring i ditt liv.

Få in miljötänket i vardagen

För att få in en ny rutin i vardagen är det viktigt att den känns som en naturlig del av livet, speciellt om man vill att rutinen ska vara hållbar. När det kommer till att göra en livsstilsförändring för miljöns skull, kan det vara bra att utgå ifrån möjligheterna att göra det enkelt för sig. Det behöver inte vara komplicerat eller svårt för att det ska göra någon nytta. För att få in miljöaspekten i vardagen på ett enkelt sätt kan man:

  • Låta barnen cykla eller gå till skolan och fritidsaktiviteterna. Genom att låta barnen själva ta sig till och från skolan och olika aktiviteter lär man barnen att ta eget ansvar och att göra fysiska aktiviteter till en naturlig del av vardagen.
  • Byta ut bilen till en laddhybrid. Genom att byta ut din vanliga bil till en elbil gör du stor skillnad för miljön utan att själv behöva ändra något i din vardag. Med hjälp av laddboxar i garaget har du alltid tillgång till en fulladdad bil. Dessutom sparar du tid och energi på att slippa åka till macken.
  • Veckohandla. Att veckohandla är ett bra sätt att undvika att ta bilen onödigt många gånger till och från affären. Dessutom är det bra för plånboken att inte småhandla.
  • Spendera kvalitetstid med familjen hemma istället för att spendera pengar på en dyr utlandsresa. Man tänker oftast att gräset är grönare på andra sidan, men ibland kan det vara så att den bästa tiden spenderas hemma tillsammans med nära och kära istället för på en strand i ett annat land.
  • Fokusera på att göra ditt hem lite extra trevligt och mysigt för dig. När du trivs i hemmet vill du inte lämna det. Därför kan det vara ett effektivt sätt att vilja spendera mer tid i bostaden istället för att vilja åka på utflykter.

bloggie